İştahımıza Nasıl Söz Geçirebiliriz?

İştahı baskilamanin en kolay yolu gün içerisinde sürekli degisen kan sekerinizi düzenlemekten geçer. Bunun için basit karbonhidrat ve rafine seker tüketiminden kaçinmak, ara ögün düzeni saglamak ve düzenli egzersiz yapmak gerekir. Sürekli islenmis ürün ve rafine seker tüketimi kan sekerinin birden yükselmesine neden olur. Bu nedenle aradan çok zaman geçmeden kisinin tekrar acikmasini saglar.

Yapilan baska bir hata da ögünün hemen öncesi su tüketmektir. Suyun midede olusturdugu basinç nedeni ile tokluk hissi olusur. Bu da size verilen ögünün tam tüketilmemesine yol açar ve az enerji aldiginiz için kisa bir süre sonra yeniden açlik hissedersiniz. En dogrusu ögünlerden 30 dk önce ve sonrasinda sivi tüketimidir. Gün içinde salatalariniza ekleyeceginiz sirke, asidik yapisi sayesinde istahimizi azaltmada yardimci olur. Açlik hissettiginizde 1 kase salataniza yag koymadan 1 tatli kasigi sirke ekleyerek, hem saglikli hem düsük kalorili bir ögünle istahinizi baskilamis olursunuz. Ara ögünlerinizde tükettiginiz yogurtlarin, meyvelerin, smootilerin içerisine tarçin eklemeniz kan sekerinizi kontrol altina alarak hem istah baskilar hem tatli isteginizi ortadan kaldirir. Her ana ögününüzün yanina mutlaka bol yesillikli bir salata ekleyin. Kalorisi az olan sebzelerin içerigindeki posa sayesinde tokluk hissiniz artar. Spor ile birlikte salgilanan endorfin hormonunun kisiye mutluluk verdigi ve istahi baskiladigi yönünde birçok bilimsel arastirma vardir. O nedenle düzenli yapilan egzersiz ile istah dengesi saglanabilir, kalici kilo kaybi ve bölgesel zayiflama mümkün kilinabilmektedir. Yapilan çalismalara göre, tat alma duyusunu farkli tatlarla tatmin etmek, porsiyon miktarlarinin küçülmesini sagliyor. Bu nedenle sürekli ayni besinleri tüketmek bir süre sonra tat alma mekanizmasini etkiliyor ve kendinizi hiç yemek yememis gibi hissedebiliyorsunuz. Bunu engellemek için tek düze beslenmeden kaçinip, yemeklerinizi farkli baharatlarla tatlandirabilirsiniz.

Günlük Beslenmenize Ekleyeceginiz Istah Kontrolüne Yardimci Besinler;

* Yumurta
* Peynir
* Muz
* Çig badem, findik, kaju, ceviz
* Bezelye
* Yulaf
* Chia ve keten tohumu
* Avokado